S&P AVERTIZEAZĂ! Anul 2021 va fi un an DIFICIL pentru bănci

Anul 2021 ar putea fi cel mai dificil de după 2009 pentru sectorul bancar, în condiţiile în care retragerea treptată a măsurilor de urgenţă adoptate de state de la debutul crizei coronavirusului ar putea să exacerbeze riscul ca relansarea economică aşteptată să fie lentă, incertă şi diferită la nivel global, estimează agenţia de evaluare S&P Global Ratings, transmite Reuters.

S&P Global a scos în evidenţă patru riscuri principale la adresa băncilor: perturbările economice provocate de Covid-19 ar putea să se agraveze sau să dureze mai mult decât scenariul de bază; sprijinul pe termen scurt pentru bănci şi debitori ar putea provoca ameninţări pe termen lung; creşterea posibilă a cazurilor de insolvenţă în sectorul corporate; pagube peste aşteptări în sectorul imobiliar.

Criza economică este iminentă dar să nu dăm vina doar pe Covid-19

Agenţia de evaluare subliniază că ratingurile din sectorul bancar sunt orientate în prezent în jos în condiţiile în care aproximativ o treime dintre băncile pe care le urmăreşte au o perspectivă negativă de rating, ceea ce implică un risc de degradare.

De la debutul pandemiei, S&P Global a adoptat un număr total de 236 de decizii negative asupra ratingului băncilor din întreaga lume, dintre care 23% au fost retrogradări de rating şi 76% revizuiri în jos ale perspectivei.

“Revenirea sistemelor bancare din întreaga lume la nivelurile de dinaintea Covid-19 va fi lentă, incertă şi foarte variabilă în funcţie de zonele geografice”, subliniază analistul S&P Global Ratings, Emmanuel Volland. În anumite ţări, precum SUA, Marea Britanie, Germania şi Franţa, revenirea la nivelul de dinaintea crizei ar putea să se întâmple abia în 2023.

De asemenea, S&P nu se aşteaptă la o modificare a dobânzilor, al căror nivel istoric scăzut va continua să afecteze marjele de profit, obligând băncile să adopte iniţiative. “Cele care vor fi în măsură să întreprindă schimbări structurale, precum reducerea costurilor şi digitalizate, vor suferi mai puţin”, explică studiul S&P, adăugând că profitabilitatea “mediocră” favorizează un nou ciclu de consolidare, în special în Europa. 

Sursa: www.dcbusiness.ro

Leave a Reply