Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la planul de redresare economică al UE

La 21 iulie a.c., cei 27 de şefi de stat sau de guvern ai UE au ajuns la un acord cu privire la Cadrul Financiar Multianual (CFM) aferent perioadei 2021-2027 şi noul instrument de redresare economică numit Next Generation EU. Planul de redresare economică post-COVID-19, în valoare de 750 miliarde euro, va fi finanţat printr-un împrumut comun al Comisiei Europene în numele UE-27. Fondul de redresare economică va fi compus din granturi în valoare de 390 miliarde euro şi împrumuturi de 360 miliarde euro. Planul va introduce, totodată, o nouă resursă proprie bazată pe o taxă pe plasticul nereciclat de la 1 ianuarie 2021. Comisia Europeană a fost invitată să prezinte în 2021 propunerile cu privire la mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon şi la taxa digitală, pentru ca acestea să poată fi introduse cel târziu în 2023. Acordul menţionează şi posibilitatea introducerii altor resurse proprii UE (de exemplu, taxa pe tranzacţiile financiare) până la finele anului 2027. Comparativ cu propunerea prezentată în Comunicarea Comisiei Europene la 27 mai a.c., acordul nu include nicio referinţă la un nou impozit corporativ bazat pe operaţiunile unei întreprinderi ce beneficiază pe deplin de piaţa unică a UE. Introducerea unor noi resurse proprii a fost solicitată şi în Rezoluţia Parlamentului European privind planul de redresare economică din 15 mai a.c.

Consiliul Uniunii Europene a amânat oficial introducerea pachetului privind modernizarea TVA pentru tranzacţiile aferente comerţului electronic

La 22 iulie a.c., Consiliul European a adoptat oficial o Decizie a Consiliului şi un Regulament al Consiliului prin care amână cu şase luni introducerea pachetului privind modernizarea TVA pentru tranzacţiile aferente comerţului electronic, ca răspuns la pandemia de COVID-19. Consiliul UE a luat această decizie în urma opiniilor emise de Parlamentul European (care are doar rol consultativ), care a solicitat o perioadă mai scurtă de amânare, de doar trei luni.

Comisia Europeană a extins măsura de scutire de TVA şi taxe vamale pentru importurile de echipamente medicale

La 23 iulie a.c., Comisia Europeană a extins cu încă trei luni măsura temporară de scutire de TVA şi taxe vamale pentru importurile de echipamente medicale şi echipamentele de protecţie provenite din ţări terţe, cu scopul de a contribui la combaterea pandemiei de COVID-19. Această măsură vizează măştile, echipamentul de protecţie, kiturile de testare, ventilatoarele, precum şi alte echipamente medicale şi rămâne în vigoare până la 31 octombrie 2020.

Leave a Reply